Sympozium v kongresovém centru Pilávka

26.-30.10.2022

Kongresové centrum Pilavka kousek od Ochozu bude hostit studenty i učitele šesti evropských univerzit. Jsou zapojeny do mezinárodního programu Pădurea pierdută Ce2022.

Tak, už jsou tady. Vítají je zástupci Univerzity Palackého: „Máme dva problémy. Nejde elektřina, tak do večera nepoteče voda, na oběd bude svačina a na svačinu další svačina.“  Večeři vaří kuchařky na plynové bombě … Ale všechno jsme zvládli. Druhým problémem je, že na pokoji 1 jsou ubytovány GMO, které kolegyně Mirka přivezla z laboratoří UP.

Probíhá první soutěž, hra ze skotského Portree. Po ní se chystáme na představení univerzit. Proběhla v šesti jazycích, ještě že máme tlumočníky! Třeba litevštině bychom bez nich vůbec nerozuměli. V sále jsou vystaveny ceny, které na nás v sobotu odpoledne čekají.                       

Druhý den zachraňujeme salcburskou čokoládovnu, dáváme dohromady genetické kódy některých dřevin. Italská hra je z typického mafiánského prostředí. A večer konečně zní naše oblíbené písničky.

Páteční dopoledne proběhlo ve znamení litevských brambor a alpského jódlování. Gdaňská univerzita nám představila svět mořských ryb. Utekl GMO František, ale nakonec nám vzácné pergameny s radostí vrátil. A pak, když už jsme čekali na kmenový sněm jsme zjistili, že utekly skotské ovce. Něco chytily od GMO, a tak v noční tmě svítily, zvonily a úžasně bečely. Zjistili jsme kouzelné slovo, které celé stádo sehnalo dohromady, a tak se sněm LMP mohl konečně konat.

Ráno jsme si chtěli povídat s pracovnicemi UP Olomouc, jenže utekla GMO a unesla Mirku, která v jejich pařátech pěkně zmutovala. Těch očí! Ale nakonec spojené univerzitní síly zvítězily, i když to trvalo roh a půl 😊. A pak už zbývá jen předání cen, divadla a večerní zábava.