LABOfangX2

25.2.-3.3.2023

Jedeme do stanice LABOfangX/2, tj. terénního výcvikového střediska projektu. K pokračování je nutné úspěšně projít připravenými i samovolně vzniklými akcemi. Pracují zde tři výzkumné jednotky…. tak to byl plán.

Vlak zastavil kousek od jeskyní. Asi za hodinu jsme došli do horské stanice LabofangX u Průzračného potoka. Naplnili jsme ji až pod střechu, učili se žít s náladovou elektřinou, ale jinak prostě nejsme žádný béčka 😊 Kdo se vůbec nebouchl do hlavy?

Brzy jsme poznali pár místních obyvatel, začalo to klepnou Babčou. Povolení k výzkumu jsme nakonec získali. Ví o nás i starosta z Vápenné. Ve stanici se občas objevuje podivný malý tvor Labošek. Pracujeme ve třech týmech se znaky, které se mu tak nějak podobají. Komáři, Brácho! a Bublinková folie – vedou nás doktoři. Probíhají přednášky o tvorbě vědeckých článků, šifrách a práci s busolou. Následuje několik dní výzkumů a akcí. Nejúspěšnější tým vždy zpracovává vědecký článek. Co nás čekalo? Křížení rostlin, monitoring, výroba obalů na deníčky, dobývání pevností, analýza jedovaté látky a tvorba modelu molekuly, přednáška o jedech v přírodě, výprava za letouny v krásných jeskyních, výroba samečků a lákání samiček mešoutů, vyslání robotů pro uhynulé topliže a jejich následná pitva

V zájmu vědy vše, ale na zábavu taky zbyl čas. Vždyť venku je sníh! Všechny kytary a ukulele si nestíhají odpočinout! Učíme se společenským tancům a způsobům, hrajeme hry, pozorujeme oheň v krbu a poslední večer byla divadelní představení a pak jsme vše oslavili na akademickém plesu.

A jak nám chutnalo od Marušky a Sýčka Lucy!

Samostatnou kapitolou byli Vandamové, kteří si z místní přírody udělali slušný zdroj peněz. A jak jsme zjistili, když jsme pronikli do jejich doupěte, pochytali je a předali spravedlnosti – byli před námi v neznámé Padurei. Máme brát vážně jejich varování, abychom tam nejezdili? Najdeme tam Franceskovy kosti?