16.07.2021

Sedíme v autobuse. Co nás čeká letos na táboře u Zlatého potoka? Něco možná tušíme … Objevuje se Idefix a přináší další Panoramixův dopis. Je důležitý a zde je jeho plné znění:

„Lide medvědí, bohové mi zjevili vaši nelehkou pouť za Runach Clach – Zářícími kameny.

Starý kámen přijal mnohé vaše luthy a vydal zářící kameny se znaky mistrů.

My, Galové, jsme pro vás vyčistili římský tábor.

Nezbyl tam nikdo, ani jeden.

Usaďte se v něm.

Vztyčte posvátné menhiry vašich klanů.

Prolomte barieru času, otevřete bránu mezi vámi a mým lidem.“

Po více než dvou hodinách vše může začít. Po dvou dnech má po páté zkoušce každý klan svého ovata, druidova žáka. A my se o ně staráme, pomáháme jim na jejich cestě k tomu stát se Panoramixovým nástupcem.

Nebude to úplně lehké, Římani jsou celkem bezzubí (i když Julča Césarová by s tím nesouhlasila), ale je tu druid modrých Piktů. A on chce být druidem všech Galů.

Jsou tu hladoví křečíci – vykradli zásobárny posvátného obilí. Ale nakonec zakládáme políčka. Tvoříme houbovou omeletku, hrajeme keltskou hru batio, zachraňujeme Panoramixovu bylinkovou zahrádku. Od chodců z Lavondyssu získáváme dřevo na druidské hole. Řešíme problém s římskými potemníky a špehy. Střílíme z luků, vyrábíme šperky, cvičíme jako druidové. Každé ráno lovíme kance a radost přinášejí hlavně ti předbíhací a prasátko Pepa. Máme rádi poezii! Jdeme do temných solných dolů a jeden večer trávíme v Brigitině háji moudrostí. Keltské pivo jsme uvařili skvělé. Největší úspěch měl Rampušák. Pěnkava kroužkuje ptáky jako každý rok. Velkou radost měla ze žluny zelené, leďnáčků, králíčka … Vracíme orgány, kam patří, stavíme svatyně, tvoříme správné triády a šli jsme i do kina 😊

Vstoupili jsme do menhirového háje a hole budoucích druidů jsou již dostatečně mocné!  Blíží se den volby druidova nástupce. Když pomineme různé jiné překážky, musíme překonat šest bran. Každý ovat má poslední možnost ukázat své schopnosti. A nakonec přichází velká radost i životní výzva. Panoramixovým nástupcem bude dvojí druidka Lvíče a Natka!

Na památku si dělíme poklad modrého druida, keltské i římské mince a večer nás čeká poslední vystoupení bardů, poslední oheň … jedeme domů.